dinsdag 18 april 2023

BABYSHOWER


Aanstaande zondag is het weer zo ver: de nieuwste editie van het "literaire jaarboek voor Nieuw-West" wordt gepresenteerd in de theaterzaal van Broedplaats De Vlugt. Tweeëntwintig auteurs schreven aansprekende, grappige, ontroerende of spannende verhalen. Deel acht van Tussen Andreasplein en Zwarte Pad is daarmee een feit. Wat ooit begon als een bescheiden alternatief Boekenweekgeschenk is inmiddels een mooie traditie geworden met een nog steeds groeiend aantal lezers en auteurs.

Dit keer heeft de bijeenkomst een extra feestelijk tintje. Het is een babyshower voor een twee-eiige tweeling: naast het achtste deel van de reeks wordt ook de bundel Wormgaten in Nieuw-West van Robert Eksteen ten doop gehouden. Dat is een bijzonder boek, zoals ik er in het Nederlands taalgebied geen tweede ken. De auteur omschrijft het als far-fetched-fiction. Maar de gebeurtenissen in deze Fantasyverhalen mogen bizar en kolderiek zijn, de locatie is dicht bij huis. De Westelijke Tuinsteden blijken onvermoede vreemde kostgangers te herbergen. Het viertal vrienden De Niknar, De Bonte, Montikoot en Tekkel zijn op het oog excentrieke straatslijpers die hun dagen vullen met het achteroverslaan van blikjes bier en roze koeken, maar in werkelijkheid hebben deze raadselachtige heren een belangrijke missie te vervullen. Zeg maar gerust een Interstellaire Missie. Meer verklap ik niet, maar ik beloof u hilarische uren leesplezier. Als u van de wilde humor van Terry Pratchett en Douglas Adams houdt, en daarnaast een voorliefde voor jongensboekavonturen en de barokke taal van Godfried Bomans heeft, moet u Wormgaten in Nieuw-West zeker lezen. De taalvondsten buitelen over de 144 pagina's heen. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, want ik ken Robert goed, maar ik heb in tijden niet zo vaak hardop gelachen. Ideaal leesvoer voor tuin of balkon, als de lente ooit eens wil doorbreken.

Beide boeken zijn een creatieve ode aan een stadsdeel dat nog altijd niet in de eerste plaats met literatuur wordt geassocieerd. Maar zo ver van de grachtengordel gebeuren er mooie en ook merkwaardige dingen. Het alsmaar uitdijende oeuvre van Stichting de Driehoek maakt dat dit jaar dubbel duidelijk.

Zondag 23 april, 15:00 uur Broedplaats de Vlugt Burg. De Vlugtlaan 125 1063 BJ Amsterdam

Toegang is gratis, maar wel graag even uw komst aanmeldden via info@stichtingdriehoek.nl. Vol is vol.

De boeken zijn te bestellen via www.stichtingdriehoek.nl


Geen opmerkingen: