vrijdag 7 april 2023

Voorheen Rookzangers Notitieblog 45: Afwijzing


De bibliotheek moest ze niet. Voor deze titel verwachten wij te weinig belangstelling van de gemiddelde openbare bibliotheek. De twee recensie-exemplaren werden niet eens retour gestuurd, daar was met de huidige kosten niet meer aan te beginnen. Jammer, maar als je ziet wat de doorsnee bibliotheek tegenwoordig in de schappen heeft staan wel begrijpelijk. Thrillers, bestsellers. Met moeilijke of onbekende boeken wordt geen risico meer genomen. Die raak je alleen nog aan de straatstenen kwijt: aan de weggeefkastjes in de openbare ruimte kun je je naar literatuur dorstende hart ophalen, wat je smaak ook is - ik heb er laatst nog een schitterende in linnen gebonden uitgave van twee romans van Dickens gevonden, begin twintigste eeuw, loodzware boeken, ik voelde me als een dier dat zijn prooi mee naar zijn hol sleept.
Tien jaar geleden was dat allemaal - nog net - anders. Na een juichende recensie van wijlen Cees van der Pluijm sloegen de biebs 76 exemplaren van mijn blogbundel Rookzanger in. Beetje overmoedig misschien. Ik kom er weleens eentje tegen op Boekwinkeltjes.nl ('harde kaft, bibliotheek-exemplaar, in redelijke conditie') en heb dan altijd de neiging om het te bestellen. Niet dat ik om een boek verlegen zit, ik heb er nog een paar, maar gewoon, om de verweesde deeltjes thuis te laten komen. Kom maar terug bij papa, jongens.
Uit hetzelfde sentiment stuurde ik een mailtje naar Biblion. Kon ik de versmade boekjes misschien terughalen? Ja, dat kon, vernam ik. Als ik me twee dagen van tevoren meldde legde men ze klaar bij de receptie. Ah, dacht ik, ze gaan dus niet meteen de versnipperaar in. Zouden al die duizenden geweigerde boeken daar ergens opgeslagen liggen, in een soort treurig en stoffig depot? Ik streepte benzinekosten naar Zoetermeer weg tegen de winst van twee mogelijke verjaardagscadeaus en besloot er nog even over te denken.
Diezelfde middag bestelde iemand die Een klein verwend jongetje had gelezen twee van mijn eerdere boeken. Voor zijn verjaardag. Dat voelde, om in de geest van het boek te blijven, als een aai over mijn bol. 

Een klein verwend jongetje (242 pagina's, paperback) kost €17,82 en is via onderstaande link heel gemakkelijk te bestellen.

https://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/catalogsearch/result/?q=Een+klein+verwend+jongetje 

                                                

3 opmerkingen:

Leo zei

Als oud-medewewerker van de OBA zijn dit trieste zinnen om te lezen. Want blijkbaar maakt Biblion dus de afweging om het boek aan de bibliotheken aan te bieden.En zo kan bv de OBA niet eens zelf meer besluiten je boek aan te schaffen. Jouw boek hoort natuurlijk op de Centrale Bibliotheek aanwezig te zijn. Zelf aanbieden? Doen wel meer schrijvers, maar meestal is het te veel (= te duur) werk voor een aparte bibliotheek om zo'n boek gebruiksklaar te maken.
Moeilijk! Schrale troost: op 23 april wil ik wel een gesigneerd exemplaar van je nieuwe boek aanschaffen. H.g. Leo

Jan-Paul van Spaendonck zei

Nou Leo, dat neem ik graag aan. Dank!

Roberto zei

En natuurlijk wel een exemplaar naar de Koninklijke Bieb!