dinsdag 9 juli 2013

RECEPT


Recept voor een korte vakantie

U heeft nodig:

Een stralende zomerdag/een dochter die in Maastricht studeert/een auto en voldoende benzine.

Voor een extra luchtig resultaat: niets van te voren plannen!

Rijd snel maar gestaag over de A2. Bij Eindhoven volgt u Venlo waar u op de afslag Geldrop/Heeze van de weg af gaat om bij het dorp Mierlo te komen, waar u uw oude vader een bezoek brengt. U brengt twee uren rustig pratend in de tuin door.

Terug op de A2 beziet u met welgevallen het groene land dat langzaam begint te glooien. U slaat kordaat af op de A76 in de richting van de Duitse kathedraalstad Aken.

U verlaat de snelweg bij het dorp Simpelveld (Zumpelveld) en matigt uw snelheid. In Simpelveld koopt u pijptabak in een winkel waarvan de oude eigenaar pinnen nog als een stadse nieuwlichterij beschouwt. Vervolgens bezoekt u de dorpjes Eijs en Gulpen, waar u tevergeefs naar negentiende-eeuwse metselspecie en rabarbersäpke zoekt omdat de winkels die dat verkopen ’s maandags gesloten blijken. In Gulpen neemt u de tijd om op een terrasje aan de stroom koffie te drinken en een overvloedig met ham en groenten belegd speltbroodje te eten.

Via binnenwegen in Maastricht beland bij het studentenkot van uw dochter besluit u diezelfde dag niet meer terug te reizen.

U wandelt over de fietsbrug, zit aan de Maas op het terras van de StayOkay, dwaalt door de stille, stovende straten en eet een dagschotel buiten terwijl de hemel roze begint te kleuren.

Op een gietijzeren bankje vlak bij het station in de straat die beurtelings de oudste, de sjiekste en de hipste van de stad wordt genoemd spreekt u met een autochtoon.

Terug in het warme kot kijkt u nog even naar de vleermuizen, strekt een matje op de vloer uit en probeert nog wat te lezen, terwijl u er zorg voor draagt dat uw reisgezelschap nog een tijdje doorbabbelt.

Midden in de nacht schrikt u wakker van een kriebeldiertje dat over uw rug kruipt. U kijkt verwonderd om u heen, luistert even naar de nachtelijke werkzaamheden aan het spoor verderop, en stelt vast:

1. Dat u ver van huis bent.
2. Dat u een vakantiegevoel hebt.

Desgewenst toe te voegen: een ochtendwandeling naar de stad om vlaai te eten.

2 opmerkingen:

nathalie zei

Madelon bellen en samen naar Bonne Femme voor koffie en kersenvlaai

Jan-Paul van Spaendonck zei

Ja ja, dat ontbrak eraan! Wegens de onvoorbereidheid had ik geen telefoonnummer. Maar bij het soortgelijke terugbrengen van Rosanne hoop ik dat goed te maken!