dinsdag 26 april 2022

Doopfeest in een nieuwbouwwijk

 


Afgelopen zondag hadden we een literair doopfeestje. Werd in de herfst nog een inhaalpresentatie gedaan van deel 5 en 6 samen, wegens de lockdowns nooit fysiek ten doop gehouden, nu was het alweer tijd voor de lancering van de zevende jaargang. 
De reeks Tussen Andreasplein en Zwarte Pad, onder redactie van Fred Martin en ondergetekende, floreert. Het aantal schrijvers groeit, het aantal lezers groeit. Een paginagroot artikel in de Amsterdamse bijlage van NRC binnenkort (14 mei!) bewijst dat ook de reputatie groeit. Zelf stelden we tevreden vast, zondag in broedplaats De Vlugt, dat er zich inmiddels een mooie traditie heeft geworteld in de niet meer zo jonge grond van die voormalige nieuwbouwwijk. 

Bij een boekpresentatie hoort muziek. Ik deed een klein optreden met Joch Kuiken, ooit een van de pioniers die in de pas opgeleverde flats van Slotervaart kwamen wonen, nu drieënnegentig jaar oud en nog steeds een enthousiast en hartverwarmend performer. 

In een nieuwbouwwijk,
een flat naast de Dijk -
een veilige ruimte van licht
en ik was er de koning te rijk...


Na afloop praatte ik met Willem Bruno van Albada en Henk van Manen, bij de lezers van Reve bekend als Teigetje en Woelrat. De beide modeontwerpers hebben in Osdorp een atelier met daarin een mooie Reve-collectie (foto's, memorabilia) met een weidse naam: Museum Gerard Kornelis Markies van het Reve - 'Romantiek en Decadentie'. Frenk der Nederlanden heeft er voor ons boek verslag van gedaan, misschien heeft u de voorpublicatie in Het Parool gezien.
Ik vertelde hun over de rol die vooral Nader tot U in mijn leven heeft gespeeld. Het was feitelijk mijn introductie in de volwassen literatuur. Uit mijn vaders boekenkast ontvreemd lag het naast mijn bed, een nachtelijke troost als ik me verloren en ongelukkig voelde, want het kon, begreep ik, altijd nog erger. Ik zwelgde in Reve's drankzuchtige romantiek, zijn ironie ontging me nog als veertienjarige. De mannen nodigden me van harte uit om eens langs te komen, en de kroontjespen vast te houden waarmee de burgerschrijver zijn meesterwerk schreef. 'En dan drinken we rode wijn,' zei Teigetje, naar mijn glas witte wijzend, 'want zo had Gerard het graag.'
Daarna vervolgde ik, alsof er geen tijd verstreken was sindsdien, het gesprek van afgelopen november met twee klasgenoten van de lagere school, allebei inmiddels met pensioen. Ze zagen er fit uit. We namen de stand van zaken door, zoals jeugdvrienden doen.
'Goh, leeft die en die niet meer? Ik herinner me hem nog als jongen van twaalf...'
Bij de presentatie in november had het gegoten van de regen, nu was het een mooie, frisse lentedag.
Aan een tafeltje verderop werden alweer plannen gesmeed voor een nieuwe editie. 


Tussen Andreasplein en Zwarte Pad - literair jaarboek voor Nieuw-West, zevende jaargang.
De prijs is 12,90. Ook als e-book verkrijgbaar.
Het boek is te bestellen bij Stichting de Driehoek via deze link: 
https://www.stichtingdriehoek.nl/cms/index.php


Geen opmerkingen: