zaterdag 21 april 2018

Zwaaien en draaien, een dolle boel!

Dirigeren kan frustrerend zijn: je hebt van alles in je hoofd, maar het lukt je maar niet om die mooie vloeiende, innerlijke melodieën en die pittige ritmes te laten spelen door de muzikanten die voor je zitten. Het is dan alsof je met je handen probeert uit logge, onwillige klei iets te boetseren; de vorm die het moet worden zakt telkens in elkaar nog voor je hem goed en wel af hebt. Maker en wat gemaakt wordt, daar gaapt een kloof tussen.
Dirigeren kan ook op toverij lijken. De muzikanten verrassen je door zonder afspraak iets bepaalds te doen:  te versnellen, te vertragen, of harder of zachter te spelen. Ze hebben je diepste gedachten geraden en geven die vorm, soms nog voordat aan jou zelf duidelijk is wat je het liefste had gewild. Ik denk overigens niet dat die flow per se de verdienste is van de dirigent. Ik ben geen Haitink, en zwaai mijn stokje nog niet zo lang. Je zit met z'n allen op één lijn, zogezegd. Er is een klik. Magie! 


Het overkwam me van de week bij de repetitie met het ensemble Strijklicht en pianist Kees van Zantwijk. Het mooie weer zal een rol gespeeld hebben, de bomen waren nog nooit zo glanzend groen en de lucht was onbezoedeld blauw. Zomer in april, mijn overhemd was doorweekt en het speet me dat ik geen 'verschoninkje' had meegenomen. Feit is, dat er muziek gemaakt werd, daar in dat zaaltje in de Staatsliedenbuurt. Koor en solisten kwamen er 's avonds bij, en ze stegen boven zichzelf uit. Ze straalden. De voorstelling, waar ik tegenop had gezien, werd opeens iets om naar uit te zien.

Het is dan ook met vertrouwen dat ik hier reclame wil maken voor La Vie Parisienne, door Thalia, morgen in het ZAK Theater in Amsterdam. U ziet op onderstaande foto dat een dirigeerstokje een toverstokje kan worden, dat sopranen als poppetjes bij de kruin pakt en laat zweven. In de woorden van vertaler Joop Fransen: Het draait en draait en draait maar, het zwaait en zwaait en zwaait maar: op die manier dan wordt het hier een dolle boel, een dolle boel - ik heb zo'n voorgevoel!



La Vie Parisienne wordt op de zondagen 22 en 29 april en 6 mei uitgevoerd in het Theater Zuider Amstel Kanaal (Fred. Roeskestraat 84), door de Amsterdamse opera- en operettevereniging Thalia. Met medewerking van diverse solisten, pianist Kees van Zantwijk en ensemble Strijklicht. Regie: Evert de Vries, directie: Jan-Paul van Spaendonck. Aanvang 14.00 uur. Entree: 23/16,50/11,50.

Kaarten verkrijgbaar 0299 660254 en thaliakaartverkoop&kpnmail.nl. En aan de kassa (geen pin). 

Geen opmerkingen: