vrijdag 11 maart 2016

Een alternatief boekenweekgeschenk


Over de Osdorpse boekhandel Meck & Holt heb ik al eerder geschreven. Het 'literair epicentrum' van het stadsdeel noemde ik de winkel daar, 'een bastion van de bibliofiele traditie'. Maar bastions zijn er niet alleen om de buitenwereld op een afstand te houden, je kunt ze ook als uitvalsbasis gebruiken. De ophaalbrug omhoog en - hop! - op dravende paarden de wereld in, met gestrekte lans!
Ergens in de grauwe januarimaand hielden we krijgsraad, Eddie Mekkelholt, Fred Martin, Anthonie Holslag en ik. De boekhandelaar had het plan opgevat om een eigen boekenweekgeschenk te maken voor Nieuw-West. Wij hadden nog maar kort daarvoor ons boek over Het Monster van de Sloterplas ten doop gehouden. Met z'n vieren moesten we er wel uit komen.
We maakten een lijst van schrijvers die in Nieuw-West woonden of er vandaan kwamen en we schreven ze aan. Op een enkele uitzondering na ('Wat betaalt het? Niks? Laat dan maar...') waren ze allemaal graag bereid iets te schrijven voor het bundeltje. Veertien werden het er, onszelf inbegrepen: Thomas van Aalten, Gökhan Aksoy, Abdelkader Benali, Rose van Dongen, Robert Eksteen, Hugo Hoes, Murat Isik, Pim Ligtvoet, Glenn Pennock, Cathelijn Schilder en Hans van Wetering. Het boekje kreeg de titel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad - Nieuw-West van A tot Z, met andere woorden - en op het omslag kwam een foto van het interieur van Eddie's winkel. Vanavond wordt het officieel ten doop gehouden, in de winkel, tijdens wat in onze gesprekken een 'boekenballetje' was gaan heten. En vanaf morgen krijgt u het - samen met het officiële boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen - cadeau als u de moeite neemt om uw literaire boodschappen in een Amsterdamse buitenwijk te doen. De boekwinkel vindt u op Tussenmeer. Na de boekenweek komt het bundeltje in de handel, voor € 7,90. Maar we hopen natuurlijk dat de voorraad tegen die tijd is uitgeput.

2 opmerkingen:

Hans Valk zei

Om in de terminologie waarmee je stukje begon te blijven: gefeliciteerd met weer een nieuw wapenfeit.

Maar van de weeromstuit is het wèl weer een erg Amsterdams stukje geworden. Waar dacht je dat ik mijn literaire boodschappen doe? Altijd buiten de ring!

Esther Gerritsen zag ik deze week bij DWDD.
Wat een verschrikkelijk tof wijf! De manier waarop die 'ja' en 'nee' zegt; die glimlach; dat mooie hoofd. Het scheelde niet veel ik of was voor het eerst in (even kijken..) 11 jaar weer verliefd!
De eerste gang naar de Openbare Leeszaal (ik bezit al teveel boeken) zal worden afgerond met het lenen van één of meerdere boeken van Esther Gerritse. Nu ik dit gezien heb, wil ik weten hoe ze schrijft.

Ze kan vast ook prachtig zingen..

Jan-Paul van Spaendonck zei

Je hebt gelijk, over dat 'Amsterdams': ik heb de desbetreffende zin veranderd.