vrijdag 20 maart 2020

OP SLOT (6)


Dag 5.

... is een koude grijze dag die tot bezinning dwingt. En bezinning is niet altijd vrolijk in deze tijd. De duizenden amateur virologen en statistici die op internet actief zijn komen allemaal met andere prognoses en cijfers, al naar gelang hun bronnen en hun angstniveau. Beter niet te veel lezen en niet naar alles luisteren. Zolang we in dit land leven en ons lot in handen moeten leggen van deze regering (die de zaken bepaald serieus aanpakt, heb ik de indruk) luisteren we beter naar het RIVM dan naar oververmoeide, huilende Italiaanse artsen of naar New-Age-goeroes die de bio-industrie als schuldige aanwijzen, alsof dat iets oplost. Wat wij criticasters aan de zijlijn bedenken heeft Prof. dr. (Oom) Jaap van Dissel heus ook allang bedacht, en hij is oneindig veel beter ingevoerd in de materie dan wij.
Wat in elk geval duidelijk is: we zitten in de puree en komen daar voorlopig niet uit. Zelfs een totale lockdown biedt geen enkele garantie voor spoedig herstel van de normale situatie, en je kunt de mensheid niet eeuwig opsluiten. We komen dan misschien wel levend uit onze nucleaire bunkers tevoorschijn, maar welke wereld treffen we, gillend gek van verveling, spanning en sociale onthouding, dan nog aan? Beter dus goede moed bewaren, voorzichtig zijn, nuchter blijven, aan anderen denken, en waar ook maar enigszins mogelijk het gewone leven leven. Pas op het moment dat ik als brave burger mijn eenzame wandelingen door het park moet staken omdat anderen er een zooitje van hebben gemaakt door en masse te dansen op de rand van de vulkaan zal ik weten dat Plan Rutte heeft gefaald.
Overigens ben ik van mening dat zekere popupolitici (die met de geverfde kuif bijvoorbeeld, en zijn hoogopgeleide geestverwant) zich diep moeten schamen dat ze deze crisis aangrijpen om machtspolitiek te bedrijven, in plaats van solidair met de keihard werkende coalitie te zijn. (Zelf ben ik ongeneeslijk links maar de omstandigheden maken me een bewonderaar van Rutte.) In gedachten werk ik gepaste sancties voor hen uit - op z'n minst flinke taakstraffen in de zorg, dacht ik zo.
En dan zijn er nog die gewetenloze criminelen die medische voorraden stelen of bij oude bange mensen aanbellen met een babbeltruc betreffende het virus. Schande! Voor deze moreel gedeformeerde personen past slechts het tijdelijk weer invoeren van de doodstraf. Vierendelen, uitbenen en ingewanden verbranden, zegt Voorheen Rookzanger!

Zo, dat is eruit. Af en toe moet een mens stoom afblazen. Ik ga me nu een Westmalle inschenken en voor het moment alle zorgen even opzijzetten. Mag ik tot slot iets positiefs zeggen? Ondanks allerlei berichten vind ik het gedrag van de meeste mensen wél verantwoordelijk, maar misschien ligt dat aan de stadswijk waarin ik woon, mogelijk heeft u andere ervaringen. Op straat en in de supermarkt wordt vriendelijk maar omzichtig afstand gehouden en vandaag - oh wonder! - was er zelfs weer wc-papier, nog wel van het vertrouwde merk Popla. Kent u die reclame nog? Koning, keizer, admiraal, Popla kennen ze allemaal. Een slogan uit 'onschuldige' jaren die klopt als een bus en zeer toepasselijk is, nu onze koning zelf in quarantaine zit. We poepen allemaal, we zijn allemaal kwetsbare mensen. En we zitten allemaal in hetzelfde wankele schuitje. Laten we proberen vertrouwen te hebben in de admiraal. Voor muiterij is dit niet het moment.

[Voor wie dit via Facebook opent en wil weten wat voorafging: klik linksboven op 'startpagina'.]


Geen opmerkingen: