zondag 22 maart 2020

OP SLOT (8)

Dag 7.

Een wervend woord

Toen we dit boek voorbereidden was Covid-19 nog een Chinese aangelegenheid, iets op het achtuurjournaal: zorgwekkend, maar ver weg. Ik had toen nog zoiets als artistieke zorgen: stonden er niet te veel verhalen in over vroeger, was de teneur niet te nostalgisch, was het niet te veel een onderonsje geworden van witte mannelijke babyboomers? Had er niet meer straatrumoer en straattaal in moeten doorklinken, had het aandeel schrijvers met een Marokkaanse of Turkse achtergrond niet groter moeten zijn? Waarom hadden we niet meer vrouwelijke auteurs kunnen strikken? Maar ach, het was mooi zoals het was, en misschien zou die balans een volgende keer beter uitvallen.
Nu, op een koude zonovergoten morgen in deze dramatische lente, lees ik in het resultaat en het maakt me blij. Wat ik destijds als een zwakte zag ervaar ik nu juist als een kracht. Wat een geest van optimisme stralen die verhalen over het nog jonge Nieuw-West uit! De auteurs, weer jong in hun herinnering, roepen samen een beeld op van een tijd van hoop, van wederopbouw, van jeugdig elan, van vrijheid en positivisme. In deze sombere tijd is de bundel een papieren tijdmachine die me naar andere dagen brengt, naar de lente van mijn leven, naar de lente van een nieuwbouwwijk waarin alles anders zou worden.
Natuurlijk staan er ook genoeg andere verhalen in Tussen Andreasplein en Zwarte Pad. Daar zorgen  de nieuwkomers en de jongere schrijvers zoals Thomas van Aalten en Hugo Hoes wel voor, en de verbaasde buitenstaanders, zoals Auke Kok en Sylvia Witteman. Maar het zijn juist de verhalen die de geur van troebel water, jong gras, zand, polderlucht, houten noodgebouwen en opgespoten land oproepen die me nu troosten. Wat dat betreft kon het boek niet beter getimed zijn.
Van de geplande feestelijke presentatie in het Van Eesteren Museum (dit is het vijfde deel, een lustrum!) kan nu uiteraard geen sprake zijn. Hopelijk doen we die later nog eens over. Maar u kunt het wel al bestellen.

Bestel dit boek HIER.

[Voor wie dit via de Facebook-link leest en nieuwsgierig is naar het voorafgaande, klik linksboven op 'Startpagina'.]

Geen opmerkingen: