vrijdag 17 december 2021

MARCO


Ik wou het eens even over Marco B. hebben, voormalig ambassadeur van War Child en een even beroemd als geliefd zanger. Vooropgesteld dit: je mag niet onuitgenodigd aan andermans intieme delen zitten, daar zullen we het over eens zijn. Je mag helemáál niet onuitgenodigd aan iemand anders zitten, vind ik, welke delen dan ook. (Andermans is in dit verband wat raar. Is daar geen genderneutraal alternatief voor?) Als die anderman ook nog eens minderjarig is... oei. Dubbel fout.
Bekendheid corrumpeert. Ik was er ooit getuige van hoe een andere zanger, Maarten van R., starnakel-dronken de prille borsten van een conservatoriumstudent beetgreep. Ze was te beduusd om hem een mep in zijn gezicht te geven. En voor een rechtszaak was Maarten niet rijk en beroemd genoeg.
Collega blogger Vitalski verwoordde vanmorgen het dubbele gevoel dat ik bij deze maar voortetterende kwestie krijg als volgt: 'om de drie, vier maanden een gloed-nieuwe vedette voor op de slachtbank... goed voor, onderhand, een totale sfeer van paranoia in de sector...'
Ik dacht aan wijlen André Hazes senior. Die vergreep zich als gevorderde dertiger ook aan een meisje van vijftien. Moest die niet postuum...?
Ach nee! Hij is later met het meisje getrouwd. Rachel heet ze. Het zal dus niet tegen haar zin geweest zijn, misschien was er zelfs sprake van een uitnodiging, en Dré's bedoelingen waren natuurlijk eerbaar. Gouden hart, nietwaar?

In Heer Bommel en het platmaken komt de marxistische wijsgeer Ibele Zweder naar Rommeldam. Sobere pij, onverzorgd haar en een volle baard. 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' is zijn motto. Zijn tactiek is deze: mensen in hoge posities die zich beter wanen dan de rest worden kritisch bevraagd. 'Waar was jij op 2 januari? Geef daar maar eens antwoord op!' Of, tegen Markies de Canteclaer: 'Wie was jouw overgrootvader van moeder's kant? Wat heeft die uitgevoerd? Daar bestaan nog brieven van... wat let me om ze in de krant te zetten?' Als deze kapsoneslijers vervolgens hevig aan zichzelf gaan twijfelen krijgen ze het stuifmeel van de giftige prolzwam toegediend. Dat doet hun ikkerik verschrompelen. (De "capacitas van de sonus" wordt aangetast, in de woorden van professor Prlwytzkofsky.) Plat als een dubbeltje worden ze, de voormalige dikdoeners, een speelkaart die door de wind wordt meegenomen. Gelukkig komt het allemaal goed, dankzij Pee Pastinakel en zijn bree-kruid en de chaotische maar onverschrokken heldendaden van Heer Bommel. Want Toonder moge een satiricus zijn geweest die de gehele mensheid, links en rechts, hoog en laag, met milde ironie bezag, het is duidelijk aan welke kant zijn sympathie lag. Niet aan die van de harige marxisten en hun prolzwammen. 

Ik heb Marco meegemaakt in zijn begintijd. Hij zong toen nog in het Italiaans. Het was op een Italiaans themafeest van een groot bedrijf, denk ik. Vincent en ik, het notoire duo La Passione, deden het grondwerk. Hele avond aanwezig, diverse sets, beetje achtergrondmuziek. (Ook wij begonnen net. Later haalden we onze neus op voor dit soort gigs). Marco was de topact van de avond. Net voor hij op moest waaide hij binnen, schudde handen, had voor iedereen een lach en een charmant woordje. Zijn manager draafde achter hem aan met een knaapje vol zijden hemden, een voor elke schnabbel die hij die avond afvinkte. De tape werd gestart en daar ging het. Tien, twintig minuten pieken, alle vrouwenharten doen smelten, en weg was hij weer. Hoewel nog relatief onbekend, verdiende hij reeds het tienvoudige van wat wij opstreken.
Als die lieve, getalenteerde, van ambitie blakende jongen geweten had wat zijn roem hem ooit zou brengen, zou hij dan net zo gretig zijn geweest?


5 opmerkingen:

Vitalski zei

ik weet mij vereerd...

Daniël zei

André Hazes Senior, die is heilig! Als ik mij goed heb ingelezen, was het seksuele contact met de minderjarige Rachel aanvankelijk eenmalig en hebben zij elkaar pas jaren later opnieuw ontmoet, toen zij inmiddels meerderjarig was. Het pedofiele contact, want dat is het, had dus evengoed een slippertje kunnen zijn geweest.

Marco B... Misschien is het grootste verschil, dat hij niet in het huwelijk is getreden met zijn slachtoffer.

Bekendheid als reden om aangifte te doen... Ik denk dat vele beroemdheden zich onkwetsbaar kunnen wanen, zonder nadenken over een grens te gaan. Omgeven door ja-knikkers. Terwijl ze uiteindelijk juist kwetsbaarder zijn, als onthullingen zich niet langer laten verdrukken.

Daniël zei

Maarten van R... Die conservatoriumstudente had hem een mep moeten verkopen, maar ze liet het zich ongestraft gebeuren. Alsof ze overbluft, meteen zo'n ferme, rake reactie paraat had moeten hebben. Zeker in deze tijd kan dit zich laten uitleggen als "blaming the victim". Ze liet het maar toe! En ach, hij was dronken.
Zelfs al zou het slachtoffer zich schouderophalend opstellen, zo'n anekdote duikt bij dezen toch op.

Daniël zei

Doe Maar en de zich aan hen onderwerpende minderjarigen. Jansz die een verregend meisje aantrof in zijn tuin en haar toch maar in huis haalde...
Hoe is daar geen gedonder van gekomen? Ongeacht de ongetwijfeld beste bedoelingen? Wellicht door de groep op te heffen totdat iedereen volwassen genoeg was.

Daniël zei

Om precies te zijn, Hazes Senior is een duidelijk geval van efebofilie. Een volwassene met een minderjarige puber.
Doe Maar was een duidelijk geval van gerontofilie. Tegenovergesteld, jong met een voorkeur voor oud.

Getuige Doe Maar denk ik dat gerontofilie wordt onderschat. Omdat met een hunkerende minderjarige, uiteindelijk toch de volwassene verantwoordelijk is - en terecht.

Basisschool, begin jaren 80,
meisjes van amper 12:
I love Henny, I love Ernst!
Wel een beetje raar, 32 jaar.

Gerontofilie,
dat werd het einde van Doe Maar.
Zij voelden zich zeer ongemakkelijk bij de hunkerende minderjarige pubers. Zij vertoonden voor zover bekend geen pedofiel/efebofiel gedrag. Zij dachten blijkbaar, terecht: wegwezen hier!
Ondanks het toenmalige tijdsbeeld dat efebofilie min of meer acceptabel is, zoals te zien in de douchescène van de bioscoophit 'Schatjes!' (1984).