vrijdag 10 november 2017

Dwarrelende bladeren

Mijn neef sms'te me dat hij eindelijk in Bankjeszomer begonnen was. En hij vond het erg geestig; opmerkzaam en geestig.
Ik was blij met de waardering, al kwam die wat laat. Ik antwoordde dat de meeste mensen het verhaal nogal deprimerend vonden; goed, zelfs meeslepend geschreven, maar deprimerend.
Mijn neef bleef bij geestig. Misschien omdat hij het beter begreep dan de meesten, zei hij.
Buiten hadden de bomen precies dezelfde okergele kleur als op de kaft van dat boek, zag ik. Jan Kusters moet zijn schilderij 'Rotonde met pijproker' rond deze tijd van het jaar gemaakt hebben.

Begin volgende maand komt mijn nieuwe boek uit. De sigarenwinkel. U kunt het alvast bestellen bij de uitgever, ik zet alle gegevens hieronder. Hoewel de komst van dit boek, mijn eerste roman, langverwacht was, ben ik er met mijn hoofd nog niet helemaal bij. Ik ben nog druk bezig ons kinderboek, De meermin, het monster en de maan aan de man te brengen. Gisteren liep ik nog als een vertegenwoordiger in bedrukt papier door de gele en natte herfst, met onder mijn arm een tasje met drie boeken, om die bij kinderboekenwinkel Casperle aan het Sarphatipark langs te brengen. Het was op dat moment dat die sms van mijn neef binnenkwam.
Vanmiddag ga ik voorlezen in de bieb in Osdorp, samen met een paar andere auteurs. Ik weet nog niet uit welk boek of welke boeken. De OBA kondigt het evenement aan als een muzikaal/literaire middag, dus ik neem aan dat van me verwacht wordt dat ik er ook een liedje bij zing. Ik ga me, als ik dit blogbericht heb afgerond, maar eens beraden over de selectie van vanmiddag. Het is natuurlijk pure luxe, dat ik kan kiezen uit verschillende publicaties. Maar met maximaal een paar honderd verkochte exemplaren per titel heeft het ook iets futiels, in dit jaargetijde. De bladeren vallen. Waartoe toch al dat ambitieuze geschrijf? Ik ben geen Astrid Holleeder en zelfs geen Astrid Nijgh, er zijn hooguit een paar mensen nieuwsgierig naar wat ik te melden heb, en zelfs die kunnen nog wel even wachten. De bladeren laten los, dwarrelen, vallen omlaag. Ik probeer het niet te zien, nip van mijn zwarte koffie en geef mezelf een por: vooruit, aan de slag, stem je gitaar, smeer je stem! De wereld wacht, zij wil bestormd worden!
"De sigarenwinkel is een psychologische roman vol zwarte humor. De neergang van de drankzuchtige hoofdpersoon wordt beschreven tegen het decor van het tabaksbedrijf met al zijn eigenaardigheden. Daarmee is het boek ook een zedenschets van een specifiek milieu, die in zijn satire hier en daar herinnert aan Voskuils Het Bureau. De hoofdpersoon, operazanger Pascal van Raemsdonck, besluit zijn vastgelopen leven een nieuwe wending te geven. Hij wordt verkoper in een chique sigarenwinkel. Maar anders dan hij verwacht zijn daarmee zijn zorgen zeker niet voorbij. Integendeel: zijn laatste beetje zelfrespect sneuvelt in de dagelijkse strijd met grotere ego’s dan hijzelf. De sigarenwinkel is na Rookzanger (2012) en Bankjeszomer (2014) het derde boek van Jan-Paul van Spaendonck (1956) dat bij Flanor verschijnt. Het is het romandebuut van de Amsterdamse musicus en auteur, die verder o.a. columns, verhalen, vertaalde poëzie en een kinderboek publiceerde."

De prijs van De sigarenwinkel (ingenaaid, 16 x 23 cm en 180 pagina’s) bedraagt EUR 19,50. Het boek is te verkrijgen door overmaking van EUR 19,50 op bankrekening NL85 INGB 0680 2522 15 ten name van W.S. Huberts te Nijmegen, onder vermelding van 'Sigaar’. Als u betaalt via elektronisch bankieren, vergeet dan niet uw adresgegevens toe te voegen. Na ontvangst van de betaling wordt uw bestelling zonder verdere kosten bij u thuis afgeleverd. Bij afleveradressen in het buitenland zullen de extra verzendkosten in rekening worden gebracht.


(Ontwerp boekomslagen: Rosanne van Spaendonck)



2 opmerkingen:

Anoniem zei

En het voorlezen bij de oba was leuk vooral in combinatie met de liedjes op de gitaat .wat een stem.
Een aanwezige bij de lezing

Jan-Paul van Spaendonck zei

Nou, ik kan niet anders zeggen dan dit: ik dank U hartelijk!